Napfény a jégen

Hol kezdjem? Zenés darabokban a múlt héten nem volt hiányunk. Pénteken a Nemzetiben láttuk a Jó estét nyár, jó estét szerelem musicalt(?). Mindenképp zenés darab (és milyen jó zene) by Presser, Fejes Endre regénye nyomán. Fejes és az eredeti írásmű az egyik kedvencem, a film is nagyon tetszett annak idején, színházban is láttam már jó régen.



Erősen posztmodern stílusban rendezte meg Rába Roland, nekem a színpadkép és a mozgó koncepció nagyon tetszett. Az már kevésbé volt ínyemre, hogy a számok egy részét szinte prózában mondták, mintha az egész zenés (slágeres) jelleget törölni akarták volna. Egyszerre játszódott a 60-as években és akart mai is lenni, de nem túl konzekvensen. Nagy öröm volt látni Törőcsik Marit és Hollósi Frigyest, Schell Judit is remekül hozta a figuráját, Péterfy Bori cuki volt a pocakjával, de sem Tompos Kátya, sem a főszereplő Fehér Tibor nem volt meggyőző (túl fiatal ehhez a szerephez, pedig én nem szoktam ilyet mondani), így a dráma sem jött át. Érdekes volt, nem bánom, hogy megnéztük, a fiatalabbak nyugodtan abszolválhatják, de azért nem muszáj. :)

Szombaton Nyíregyháza felé vettük az irányt. Ezúttal heten gyűltünk össze a baráti körből, hogy az Aranycsapatot megnézzük a Móricz Zsigmond színházban. Eddig minden nagyon tetszett itt, a társulat most is kiválóan teljesített, no, de a darab - erősen felejtős. Mondom ezt úgy, hogy a rendező Tasnádi Csaba kvázi haverunk, a darab írója pedig a testvére, Tasnádi István, aki tud jó darabokat írni. Evvel nem foglalkozhatott túl sokat, az alapgondolata is tévedés, de ehhez sikerült még klisét klisére halmozni. Fenyő Miki rock&roll számai persze jók, de nem alkotnak szerves egységet a darabbal, korban sem passzolnak az ötvenes évekhez. Persze szépen pörögtek a szoknyák, volt egy-két egészen jó párbeszéd és jelenet, a "nagy öregeket" (Bárány Frigyes, Puskás Tivadar, Gáspár Tibor) öröm volt nézni.



De amikor úgy gondoltuk, már nincs lejjebb, még sikerült giccsben alulmúlni. A közönség java része azért nem osztotta ezt a véleményt, úgyhogy lehet, hogy nincs igazam. Ennél sokkal jobban elkeserít, amit Csabától hallottunk a színház helyzetéről és finanszírozásáról. :( Viszont az estét - szokásunkhoz híven - a John Bull pubban zártuk, ahol mindennel rendkívül elégedettek voltunk. :)

Vasárnap megtekintettük a helyi (szépen felújított) Jósa András múzeum állandó kiállítását, nagyon profi, majd Poroszló felé vettük az irányt, és nagyot sétáltunk a Tisza-tónál, majd remek halászlé-túrós csusza kombóval zártuk a baráti turnét.
Azt még nem mondtam, hogy szombaton is volt egy nagy séta Nyíregyháza-Sóstón, innen a fotók, az oldal meg passzentos Krisssz e heti kihívásához. :)

RD by me - Morning Bird

Megjegyzések

Secima üzenete…
Az Aranycsapatot a tv-ben láttam a József Attila színházból közvetítve. Nekem az nagyon tetszett.
Az oldalad is nagyon-nagyon tetszik. Annyira ügyesen mostad össze a fotókat. Na, és a kapcsolás, igazán jó ötlet.