Chopin és a virtuózok

Múlt csütörtökön, november 20-án megint a Zeneakadémián voltunk. BFZ bérletünkkel ezúttal nem a barokk zene világában kalandoztunk. Az első részben Chopin 1. (e-moll) zongoraversenyét hallottuk Seong-Jin Cho, fiatal koreai tehetség tolmácsolásában. Eléggé meggyőző volt és technikás, ez a ráadás darabból még jobban kiderült. De nem lettem tőle libabőrös. Ettől igen:



Nagyon érdekes volt összehasonlítani a nemrég hallott, szintén fiatal magyar tehetséggel, Gyöngyösi Ivettel. Az életútjuk kísértetiesen hasonlít: 21 évesek, hat-hétévesen kezdték, tízéves koruk óta fellépnek, majd versenyeket nyernek. A különbség, hogy a fiatalember a párizsi Conservatoire növendéke, Ivett a Zeneakadémián. Melyikük fut be nagyobb karriert? Személy szerint Ivettre szavazok és neki drukkolok. Többre becsülöm az itthoni zeneoktatást, ahol kétezer (!) gyerek jelentkezett a Virtuózok válogatójára, és a beválogatottak szívfacsaróan tehetségesek. A műsorhoz is csak gratulálni tudok, a neten is nézhető, visszamenőleg is, ki ne hagyjátok!
Visszatérve a Zeneakadémiára: a második részben Glazunov (Глазунов) balettzenéje, Az évszakok, nagyon érdekes darab volt, egyáltalán nem ismertük. A nagy orosz lélek benne volt, azt én rendkívül bírom. :) Jobban tetszett, mint a Chopin.
Ebbe a tételbe feltétlen hallgassatok bele! Csak nekem ugrik be a Star Wars? :D

Megjegyzések