Kilencvenes évek 1.

Úgy döntöttem, mégis folytatom szubjektív időutazásomat a kilencvenes évekkel. :) Érdekes, tömény, változékony időszak. Zajlik a privatizáció, munkába állok, majd váltok (többször is). Tanulok, dolgozok rengeteget. Vállalkozok. Gyerekek cseperednek.

1990

Nelson Mandela, dél-afrikai fekete aktivista, 27 évi fogság után kiszabadul. Mihail Gorbacsov lesz a Szovjetunió elnöke. Portugália és Spanyolország belép a Nyugat-európai Unióba. Németország ismét egységes: egyesül az NDK és az NSZK. Margaret Thatcher lemond az angol miniszterelnöki posztról. 100 000 amerikai katonát vezényelnek a Perzsa-öbölbe. Elkészül az első ismert World Wide Web oldal. Megjelennek az első maroktelefonok.
Az országgyűlési választások második fordulója eredményeképpen a Magyar Demokrata Fórum küldheti a legtöbb képviselőt az új országgyűlésbe. Megalakul az Antall-kormány. Rehabilitálják Mindszenty Józsefet. Népszavazás a köztársasági elnök megválasztásának módjáról. Október 25-27.: Taxisblokád Budapesten. A magyar kormány nevében Keresztes K. Sándor környezetvédelmi miniszter aláírja a megállapodást a nagymarosi beruházás osztrák részvételének megszűnéséről.
Zene: Mariah Carey és Seal színre lép. Illés Népstadion I., Cseh Tamás–Bereményi Géza: Új dalok, Roger Waters: The Wall Live in Berlin. Arat a 88-ban alakult Bonanza Banzai.
Filmek: Ghost, Pretty Woman, Reszkessetek, betörők!, Farkasokkal táncoló, Még drágább az életed, Nikita, Cry-Baby, Vadászat a Vörös Októberre, Keresztapa III., Tini Nindzsa Teknőcök, Szédülés, Potyautasok, Vattatyúk.

Roxette - Listen To Your Heart


Depeche Mode - Blue Dress


Én: Gyűröm tovább az élelmiszer-ipari egyetemet, közben elfogynak az álláslehetőségek, pedig már szívesen mennék dolgozni. "Kedvenc" tanárom még a szigorlaton tesz egy utolsó kísérletet, hogy ne legyen diplomám a művelettan és géptan miatt, de nem jár sikerrel. Leteszem az angol középfokot és megszerzem a jogsit. Kapunk egy leharcolt Kockaladát anyuéktól, azt egy hónapon belül totálkárosra töröm (senki nem sérül, csak a lelkem). Feri már nem a Tungsramban dolgozik, így Máténak el kell hagynia ezt az ovit. Szerencsére akkor még bőven van választék, Miki is ugyanoda megy bölcsibe (5 perc séta).

Bonanza Banzai - Induljon a Banzáj


Kovacs Kati - Szólj rám, ha hangosan énekelek


1991

A koalíciós erők légitámadást indítanak Irak ellen, s ezzel megkezdődik az Öböl-háború. Észak-Jemen és Dél-Jemen egyesül, így kialakul a Jemeni Köztársaság. Felszámolják az amerikai és szovjet rövid hatótávolságú nukleáris fegyverzetet. A Szovjetunió felbomlik, vége a hidegháborúnak. Mihail Gorbacsov javasolja a Kommunista Párt feloszlatását és lemond a főtitkári funkcióról. Oroszország független köztársaság lesz. Hivatalosan feloszlatják a Varsói Szerződés katonai szervezeteit. Szlovénia és Horvátország kikiáltja függetlenségét Jugoszláviától. Az Európai Közösség állam- és kormányfői Maastrichtban elfogadják a gazdasági, pénzügyi és politikai unióról szóló szerződést. Ayrton Senna 1988 és 1990 után megszerzi harmadik világbajnoki címét a McLaren istállónál.
Az utolsó szovjet katona is elhagyja hazánkat. Elfogadják a kárpótlási törvényt. II. János Pál pápa Magyarországon. Tölgyessy Pétert a Szabad Demokraták Szövetségének elnökévé választják.
Zeneileg szuperszónikus év. Néhány példa: Frank Zappa 3 lemezt ad ki. Guns N’ Roses: Use Your Illusion I-II. Michael Jackson: Dangerous. Nirvana: Nevermind. Kispál és a Borz: Naphoz holddal. Az év legnagyobb vesztesége: Freddie Mercury.
Filmek: Thelma és Louise, A bárányok hallgatnak, Hook, Doors, Rocketeer, Robin Hood a tolvajok fejedelme, JFK, Addams Family, Nagy durranás, Csupasz pisztoly 2,5, Irány Colorado!, Spionfióka, Cape Fear, Az utolsó cserkész, Hamis a baba, Szoba kilátással, Magyar rekviem.

Guns N' Roses - Don't Cry


REM - Shiny Happy People


Én: megalakul az MDOSZ (dietetikusok szövetsége), ahol rögtön aktivista leszek. Munkába állok. Egyetemi csoporttársam szerez állást a Zamat Kávé- és Kekszgyárban, ahol reklámos leszek. Ismét egy terület, amihez nem értek, és csinálnom kell. Újpest-Budafoki út távolság másfél óra tömegközlekedéssel, naponta kétszer. Szerencsére Máté volt óvónője, Andi vállalja a pótmamáskodást, mert nem érnék haza ovi- és bölcsizárásra.

Beatrice - Nyolc óra munka


Bonanza Banzai - 1984


Kispál és a borz - Húsrágó hídverő


1992

A Maastrichti szerződés aláírásával megalakul az Európai Unió. Jugoszlávia tagállamai Szerbia kivételével megszavazzák függetlenségüket, ezzel megkezdődik a délszláv háború. Megszűnik Csehszlovákia, két új állam születik: Csehország és Szlovákia. Az amerikai szenátus ratifikálja a START szerződést. Bill Clinton lesz az Egyesült Államok 42. elnöke.
Az SZDSZ küldöttgyűlésén Tölgyessy Péterrel szemben Pető Ivánt választják a párt elnökének. Végrehajtják az első magyarországi szívátültetést Pécsett.
Zene: A Guns N' Roses tarol a November Rainnel. Michael Jackson a Dangerous albomot a Madness a Divine Madnesst adja ki. Whitney Houston fénykora. Ferenczi György és a Herfli Davidson. Csúcstechnika, nem hanyag anyag: Rapülők!!!
Filmek: 1492, Bodyguard, Elemi ösztön, Apácashow, Wayne világa, Batman visszatér, Férjek és feleségek, Egy becsületbeli ügy, Egy asszony illata, Kutyaszorítóban, Babe, Aladdin, Csapd le, csacsi!, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, Édes Emma, drága Böbe.

Vangelis - 1492 - Conquest Of Paradise


Dream Theater - Another Day (Images and Words)


Spin Doctors - Two Princes


Én:
diplomázok az élelmiszeriparin, szakdogát a Nosztalgia kávécsalád (emlékeztek még az Amigora, Africanára és az Ali Babára? na, ezeket csomagoltuk újra) piaci bevezetéséről írok.
Remek társaság van a gyárban, iszonyat sokat dolgozunk, mert kezdődik a privatizáció, de betegre röhögjük közben magunkat. Már van otthon számítógépem (IBM 286-os), mert a sógornőm ilyen helyen dolgozik. Asszem betárcsázós internetem is van már, de magyar tartalmak alig-alig a weben. A privatizáció nyomán a Quintie Kft-t (Budapesti Csokoládégyár, Duna Csokoládégyár, Zamat Kávé- és Kekszgyár, Csemege Édesipari Gyár) megveszi a német Stollwerck AG. A dolgozók java részétől megválnak (pl. a főnökömtől is, aki idehozott), német főnököm van (kommunikáció angolul), innentől még többet dolgozom, már termékmenedzserként (kávé, keksz, ostya). Veszünk egy erősen használt Opel Kadettot, de csak Feri vezeti.

Piramis - Őszintén akarok élni


Rapülők - Nem adom fel


Ti hol és hogyan privatizálódtatok?

Megjegyzések

Janka üzenete…
Én azt nem értem, hogy emlékszel ennyire, mi történt az életedben egyes években?!
Rucola Designs üzenete…
Szerencsére vannak sarokpontok az önéletrajzomban, honlapomon, meg van wikipédia. :) Amúgy a közelmúltra sokkal kevésbé emléxem már! :D
kreatívhit üzenete…
Jó hogy folytattad.Élmény volt.
Florci üzenete…
mééééég!!! én ezekben az években jártam a tanítóképzőre, és önállósodtam otthonról...(nem lenne túl konszolidált az összefoglalóm) ;)
Secima üzenete…
Az önéletrajzi részt nekem sem lenne egyszerű így összeszedni. Én egyformán (nem) emlékszem a múltra és a közelmúltra. :)
Toni üzenete…
Itt tombolok azonbéli örömömben, hogy jön még, ami kell szellemi táplálékul! Ebben az időszakban már teljesen képben voltam! Rájöttem, hogy valahogy egyátalán nem stimmelek! Két éves gépíró után elkezdtem dolgozni a Lakástextil Vállalat Fonó- és Szövőgyárába. Miután felvettek két nappal utána létszámstop. És kinyalták a táblát, hogy felszámolás alatt.... Alig kerestem valamit, napközben dolgoztam, délután tanultam, este a barátnőimmel bomlottam! Koncertek, bulik, nagy jövés-menés országhatáron belül és levelezési láz vagy 20 állandó levelezőpartnerrel az ifjúsági magazinból, az első bazi nagy szerelem.... Jóóóó volt!!! Bazi régen vót!
Rucola Designs üzenete…
Várom a részletesebb beszámolókat (akár priviben), partiarcok! :D