Nyolcvanas évek 3.

Daliás idők, de nehezen született meg a bejegyzés, az utolsó év miatt... Egyelőre nem folytatom, előbb meg kell javítanom az időkibővítőmet. Az állataink életciklusát nem tudtam belőni: Herbie hörcsögünk rövid életű volt, utána Herkules és Minerva tengerimalacok jöttek, majd újabb A hörcsög és B hörcsög. A legutolsó höri összesen egy napig élt, aztán nem voltam hajlandó több pici állatkát megszeretni.

1987

A Szovjetunió kész eltávolítani az összes közepes hatótávolságú nukleáris fegyverzetet, az USA és a Szovjetunió szerződést köt az atomrobbantások kölcsönös megfigyelésére.
Visszaállítják Magyarországon a kétszintű bankrendszert, újra megjelenhetnek a kereskedelmi bankok. Megalakul a Pénzügykutató Rt. és az MDF. Losonczi Pál után Németh Károly a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke. A magyar kormány dönt a világútlevél bevezetéséről. Hollókő ófalut, és a Budapesti Duna-partot a mellette lévő budai Várnegyeddel a világörökség részévé nyilvánítják.
Filmek: Berlin felett az ég, A rádió aranykora, Az utolsó császár, Tőzsdecápák, Dirty Dancing, Predator, Halálos fegyver, Robocop, Moziklip, KIáltás és kiáltás, Malom a pokolban, Napló szerelmeimnek, Szamárköhögés, Tiszta Amerika. Indul a Szomszédok maxi- és a Nyolc évszak minisorozat.
Genesis Invisible Touch turné Budapesten, a Népstadionban (legközelebb 98-ban jönnek, Phil Collins nélkül).

Sting - Fragile


Madness - Waiting For The Ghost Train


Depeche Mode - The Things You Said


Én: Máté 8 hónapos koráig szopik, de a második félévet is sikeresen letudom a főiskolán, a nehezén túlvagyok, Feri rengeteget segít. Az ábrázoló geometriát kifejezetten élvezem. Jobb híján állattenyésztésre szakosodom. Ferit Hollandiába küld a Tungsram dolgozni 3 hónapra. Nehéz időszak, de egy időre Berlinbe megyek Mátéval, így kibírható anyuéknál. Máté nagyon cuki gyerek, rengeteget alszik és jól eljátszik egyedül, imádja a verseket, a Tesz-vesz Várost és mindenféle technikai dolgot. Kötök és varrok is apróságokat, de a Dédi ruhácskáit nem lehet überelni. Az NDK-s cipőknek szintén nincs párja.:)

V'Moto-Rock - Moziklip


Balázs Fecó - Évszakok (a Nyolc évszak című filmsorozat főcímzenéje)


1988

A skóciai Lockerbie felett pokolgép robban a Pan Am 103-as járatán. XXIV. nyári olimpiai játékok Szöulban, XV. téli olimpia Calgary-ban. Ayrton Senna megnyeri pályafutása első Forma-1-es világbajnoki címét. Egerszegi Krisztina úszó olimpiai bajnok (200 m hát), olimpiai ezüstérmes (100 m hát), háromszoros ifjúsági Európa-bajnok (100 és 200 m hát, 200 m vegyes), amerikai bajnok (100 és 200 m hát).
Életbe lépnek az általános adóról és a személyi jövedelemadóról szóló törvények Magyarországon. Megalakul a Fidesz és az SzDSz. Az MSZMP országos értekezlete (Kádár János leváltása, Grósz Károly főtitkárrá választása.) Magyarországon hatályba lép a privatizáció alapjául szolgáló társasági törvény.
Filmek: Dolgozó lány, Éjszakai rohanás, Veszedelmes viszonyok, Cinema Paradiso, Buster, Die Hard, Rain Man, Koktél, A hal neve: Wanda, Krisztus utolsó megkísértése, Az én XX. századom, Eldorádó, Rocktéritő, Angyalbőrben. Sky (?) nevű csatornán angolul nézzük Ferivel a Moonlightingot, imádjuk.
Megjelenik a U2 Rattle and Hum, az REM Green, a Gun 'n' Roses Lies, Enya Watermark, Kim Wilde Close, az East A szerelem sivataga című lemeze.

Michael Jackson - Bad


Tanita Tikaram - Twist in my Sobriety


U2 - Angel of Harlem


Én: Apu betegeskedik, majd megműtik a prosztatájával. Egyelőre jól van, de a fóti munkahelye is bedől, és kezdi elveszteni az optimizmusát. Befejezem a második évemet a szegedi főiskolán, kezdem intézni az átvételemet a pesti Kertészeti és Élelmiszer-ipari Egyetemre, de már látszik, hogy nem lesz egyszerű. Közben ismét pocakot növesztek, és októberben megszületik Miksa. Előtte még Dorkánál mulatjuk magunkat Tényőn, később az ablakból nézem az utolsó tüntetések egyikét Berlinben.

Bikini - Valahol Európában


Napoleon Boulevard - Európa visszavár


1989

Az USA 41. elnöke George H. W. Bush. Kivégzik Ted Bundyt. A pekingi diáktüntetés véres leverése. A szovjet hadsereg elhagyja Afganisztánt. Liverpool-Nottingham Forest FA Kupa mérkőzésen a jegy nélkül bejutók nagy száma tragédia történik, több mint kétszázan súlyosan megsebesülnek, a halottak száma 96. Az amerikai General Electric International konszern megvásárolja a Tungsram részvényeinek 50%-át.
Itthon rendszerváltás. Magyarország felszabadításának napja utoljára számít állami ünnepnek. Feloszlik a KISZ és az MSZMP. Megkezdődik a szovjet csapatok részleges kivonása Magyarországról. A Németh-kormány azonnali hatállyal leállíttatja a nagymarosi vízi erőmű építését. A magyar–osztrák határon megkezdődik a műszaki zárrendszer, a „vasfüggöny” felszedése, Magyarország megnyitja nyugati határait. Meghal Kádár János. Szűrös Mátyás kikiáltja a Magyar Köztársaságot. Lemond a keletnémet kormány, megkezdik a berlini fal lebontását, az NDK megnyitja határait az NSZK irányában. Harcok Securitate és a katonasággal szövetkezett lakosság közt több romániai városban. Decemberben kivégzik Nicolae Ceauşescu román kommunista elnököt és feleségét Bukarestben (a tévében nézzük).
Film: Holt költők társasága, Miss Daisy sofőrje, Bűnök és vétkek, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, Valmont, Született július 4-én, Acélmagnóliák, Egyik kopó, másik eb, A kis hableány, Vili, a veréb, Rocsfilm, Csapd le csacsi, Mielőtt befejezi röptét a denevér, Az én XX. századom. A Simpson család premierje a FOX csatornán.
Megjelenik az Alphaville The Breathtaking Blue, Madonna Like a Prayer, a Depeche Mode 101, a Queen Miracle, Katona Klári Mozi, a Kentaur Új Világ című lemeze.

Phil Collins - Another Day In Paradise


Suzanne Vega - Gypsy


Peter Gabriel - Passion (Soundtrack)


Én: próbálom apuban tartani a lelket a kisebbik unokájával, de nem megy. Májusban (55 évesen) tüdőembóliát kap és nem ébred fel. Ha nem lennének ott a pici fiaim, még jobban kikészülnék. Akkor temetjük, amikor Nagy Imrét újra. Belvetem magam a tanulásba, különbözeti vizsgákat csinálok a pesti egyetemhez, ősszel el is kezdem levelezőn. Közben felépül az utolsó vállalati lakásakció keretében két nagy ház Újpesten, több száz lakással. A nagy lakásokra nincs kereslet, így tudunk szerezni egyet, elég hozzá a zuglói lakás vételára, a vállalati kölcsön (Tungsram) és az ifjúsági takarékbetét a kölcsönökkel. Decemberben költözünk, a karácsonyfát már a Pálya utcában állítjuk fel. A vizsgaidőszak szörnyű, az évfolyam fele kihullik a biokémián, én is abba akarom hagyni. Szerencsére Dorka lebeszél.

Első Emelet - Valahová valakivel


Kentaur - Sirálysziget


És te hogy váltottad a rendszert?

Megjegyzések

kreatívhit üzenete…
Sajna melóztam így a cewés tali nekem kimaradt :(. A rendszerváltás nekem király volt.Tudnék mesélni.
Florci üzenete…
töri órán a kémiateremben néztük a tv-ben. és én este azt írtam a naplómba, hogy nem igazán értem, miért jobb kifejezés az, hogy köz-társaság annál, hogy nép-köztársaság, hiszen mindkettő azt jelenti, hogy a népnek a köztársasága, nem?
nézzétek el 17éves naívságom... ;)
Margó üzenete…
Ugyan Florcinál 10 évvel idősebb vagyok, de úgy éreztem akkor, meg kellene kicsit állnom, hogy rendbe szedjem gondolataimat. Nem volt időm megállni! Talán ezért van a fejemben, szívemben kuszaság az elmúlt évtizedek történései miatt?! Te Ildi kérdeztél - én válaszoltam.
... és imádom olvasni a bejegyzéseidet, ezeket a "beszámolókat" a "velünk élő történelemről". Ma már jobban benne élek ...
eagleszem üzenete…
Én közvetlen a rendszerváltás előtt, 89' január-februárjában Ny-Berlinben voltam. Akkor már elég érezhető volt a változás szele. Repülő csak Kelet-Berlinbe ment még anno. Úgy kellett át U-bahnozni a nyugati oldalra. Akkor ültem először (és utoljára) Trabant taxiban. :)
Rucola Designs üzenete…
Mesélj, Fegya! Olyan jó olvasni, amiket írtok!
Rucola Designs üzenete…
Mi átjárhattunk korábban is anyuék diplomáciai papírjaira kapott engedéllyel, bár a fülünkbe is bevilágítottak. :)
eagleszem üzenete…
Apunak is volt rendszeresen testüregi motozása. Brrrr!