Nyolcvanas évek 2.

Hú, remek évek!

1984

Piaci forgalomba kerül az első Apple Macintosh számítógép. Konsztantyin Csernyenkót választják meg az SZKP új főtitkárává. A Szovjetunió bejelenti, hogy bojkottálja a Los Angelesben tartandó XXIII. nyári olimpiát. Etiópiában súlyos éhínség pusztít, amelyben mintegy egymillióan vesztik életüket. Az USA nagyvárosaiban gyorsan elterjed egy új kábítószertípus, a crack.
Budapesten átadják a Skála Metro áruházat a Marx téren (ma még: Nyugati tér). Felavatják a Szolnoki Papírgyárat.
Film: Amadeus, Indiana Jones és a végzet temploma, Beverly Hills-i zsaru, Szellemirtók, A smaragd románca, Rendőrakadémia, Broadway Danny Rose, Páris-Texas, Jégkrémbalett, Eszkimó asszony fázik, Napló gyermekeimnek, Te rongyos élet, István, a király, Szaffi. A Miami Vice TV-sorozat először kerül adásba az NBC-n.
Újjáalakul a Deep Purple, megjelenik a Perfect Strangers című lemezük. Prince lemeze ebben az évben a Purple Rain, Madonnáé a Like a Virgin.

Sade - Smooth Operator


Limahl - Never Ending Story


Én: felhívom egy volt tanáromat, hogy nincs-e valami állásötlete. Hamarosan már nála dolgozom az Egészségügyi Dolgozók Továbbképző Intézetében (ETI, ha még van). Csupa olyat csinálok, amit még sose: oktatok, jegyzetet lektorálok, majd írok, vetélkedőt szervezek. Jól szórakozom, különösen, mikortól Dorka odakerül könyvtárosnak. Varga Jánossal (szerkesztő, igazi bölcsész) együtt remekül elvagyunk. Munka mellett bekéredzkedek Zajkás doktor cukorbeteg tanácsadásába ingyér dietetikusnak, de itt is rengeteget tanulok. Szeptemberben anyu összeházasodik Gyuszival és kimennek Kelet-Berlinbe 5 évre. A zuglói lakás felszabadul. Lakáshiány eddig se volt, mert Feri szülei már 1-2 éve Stockholmban vannak. Megismerem Feri közgázos baráti körét, ami az egyik legnagyobb ajándék az életemben (puszi nektek!).

KFT - Bál az Operában


A. E. Bizottság - Milarepaverzió


1985

Mihail Gorbacsovot választják meg a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkárává, tárgyal Reagen amerikai elnökkel. Sor kerül a monori találkozóra, a Kádár-rendszer értelmiségi ellenzékének első nagy találkozójára.
A budai Várban megnyílik az Országos Széchényi Könyvtár és a Ferihegyi repülőtér 2-es terminálja. Egyesítik Esztergomot és Pilisszentléleket. Felavatják az M5 autópálya első szakaszát. Taróczy Balázs - Heinz Günthardttal - megnyeri a férfi párost Wimbledonban.
Film: Távol Afrikától, Vissza a jövőbe, A Nílus gyöngye, Brazil, Maszk, Silverado, Egészséges erotika, Redl ezredes, A nagy generáció, Falfúró, Az elvarázsolt dollár, Szerelem első vérig.
Megalakul a Guns and Roses. Megjelenik a Dire Straits Brothers in Arms lemeze. A Solarisból Napoleon Boulevard lesz. Udvaros Dorottya Átutazó címmel ad ki lemzt Dés számokkal. Bob Geldof megálmodja és megvalósítja a Live Aidet az etiópiai gyermekek megsegítéséért. A koncertet két fő helyszínen, a londoni Wembley stadionban, és a philadelphiai John F. Kennedy stadionban tartják, Londonban mintegy 72 ezer, Philadelphiában 90 ezer néző előtt.

Queen - Radio Ga Ga


Dire Straits - Brothers In Arms


Én: még mindig az ETI-ben dolgozom. Feri több hétre (hónapra?) Svédországba megy, a szülei ott vannak, írja a diplomáját (svéd bútoripar). Én is kimegyek egy hétre, előtte anyukáméknál Kelet-Berlinben tartózkodom. Imádom Stockholmot, nyáron csodás. Jól bevásárolunk lemezekből (még bakelit). Saját erőből és keze munkával felújítjuk a zuglói lakást, piros csíkos tapétát egyenest a svéd IKEÁ-ból szerzünk hozzá. Júliusban összeházasodunk, csak a szülők és a tanúk (Dorka, Stofi) jelenlétében. Dorkától törpehörcsögöt kapunk nászajándékba (Herbie). Kőszegre megyünk nászútra (Expressz Ifjúsági Hotel). Szeptemberben (megint) levágatom a hajam, ennél már csak rövidebb lesz. Év végére már kicsit elunom az ETI-t.

Demjén Ferenc
- Szerelem első vérig


Udvaros Dorottya
- Ha senki se vár


1986

Franciaország és Nagy-Britannia megállapodást ír alá a La Manche csatorna alatti vasúti alagút megépítéséről. Az űrkutatás történetének egyik legsúlyosabb szerencsétlensége: az indítás után 73 másodperccel felrobban a Challenger amerikai űrrepülőgép, a hét utas életét veszti. Ismeretlen merénylő Stockholmban a nyílt utcán meggyilkolja Olof Palme svéd miniszterelnököt. A világtörténelem legsúlyosabb atomkatasztrófája békeidőben: felrobban a Csernobili atomerőmű egyik reaktora.
Budapesten üzembe helyezik az újjáépített budavári Siklót. Átadják az új vasúti Tisza-hidat Szentes és Csongrád között. A McDonalds Magyarországra jön.
Film: Hannah és nővérei, Top Gun, Krokodil Dundee, A szakasz, A bolygó neve: Halál, Hajnali háztetők, Idő van, Macskafogó.
Budapesten koncertezik a Queen, de éppen külföldön vagyok. Londonban bemutatják az Operaház fantomját. Megalakul a svéd Roxette, itthon a Z'’Zi Labor (Janicsák Veca apukája és a Veresegyházi Asszonykórus). Nagy sláger a Voyage, voyage.

Genesis
- Land of Confusion


Peter Gabriel
- Sledgehammer


Én: bár már állapotos vagyok, tavasszal felvételizek az Élelmiszer-ipari Főiskolára. Enyhén keresztülhúzza a számításomat, hogy mégsem keresztfélévesen indul. Nyáron - óriási merészséggel - 6,5 hónapos terhesen 30 napra külföldre indulok Ferivel és a Lux házaspárral, Skodával. Bejárjuk Skandináviát. Szeptemberben nagy pocakkal elkezdem a levelezőt Szegeden, októberben megszületik Máté. (Előtte való este Indiana Jones és Végzet Templomát nézem Ferivel és Stofival a Sport moziban). Valahogy túlélem a félévet és a vizsgaidőszakot is, pedig akkor tombol az évszázad legkeményebb tele.

Z'Zi Labor
- Faképnél történő hagyás


KFT - Balatoni Nyár


És te???

Megjegyzések

Tinci üzenete…
Millió köszi ezért a visszatekintésért! Jó volt a Rólad szóló infókat is felmazsolázgatni!Azokban az években éltem legszebb gimis éveimet, zenék filmek mind nagy élmények nekem is.
Toni üzenete…
Felújítják a sulinkat, hogy elférjen benne a sok 76-os gyerek, bennünket kiraknak az MHSZ vizsgatermébe, oda szállít minket a busz minden reggel. Az alsós tanító nénim egy agygörcs. Jönnek családlátogatásra, az ofő megjegyzi: maguknál ennyi könyv van?! Következő beírás az ellenőrzőmbe: egyedi az írásképem és a koromhoz nem illőek az olvasmányaim. Jól tanulok, viszonyom a reál tantárgyakkal állandósul. Csomót mozizunk családilag nézzük a Spencer-Hill filmeket és szét röhögöm magamat rajtuk, meg az egész estés Disney filmeket. Minden aprómat a Kresz- parkban költöm el, ahol go-cartot lehet kölcsönözni, olyan nehéz tekerni, hogy ketten tollnak hátulról, hogy haladjak, aztán cserélünk. Csigának a faterja szerez egy színes tévét, a lélegzetem eláll, amikor meglátom, hogy pirosan villog a K.I.T elején a lámpa, minden reggel eljátszuk az előző részt suliba menet. Karácsonyra cseppet sem célzatosan elemes szorzótáblát, meg hatalmas jegesmacit kapok - 14 éves koromig vele alszom. 86-ban megbetegszik az apukám és az egész életünk megváltozik.
Toni üzenete…
nem foglak addig békén hagyni, míg azt nem olvasom, hogy "....és napjainkban". Ezt a múlt keddig kell csinálnod, mert annyira élvezem olvasni!!!! :)
whetuu üzenete…
Olyan jó olvasni ezeket a visszaemlékezéseket! Eddig nem tudtam hozzászólni, mert csak most értél el a születési évemhez :-) 1984. Jó volt meghallgatni, hogy milyen zenék mentek akkoriban, és mik történtek, amikről akkoriban persze fogalmam sem volt. A húgom 1987 januárjában a nagy télkor született (erre sem emlékszem persze).
Törpehörit kaptál nászajándékba? Különös és édes nászajándéknak! Nekem van néhány, az elsőt most karácsonyra kaptam!
Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz! Folytasd a beszámolókat, nagyon szuper!
kreatívhit üzenete…
Na ezekből azért már többet ismertem:)Jövök a folytatásra én is.
eagleszem üzenete…
Nagy gratula a vendégeskesdéshez!
szrjudit üzenete…
Annyira imádom olvasni a visszatekintődet!!!
beedee üzenete…
Mivel pótolok (már blogolvasást), az előző részbe beleírtam fellángolásom ama bizonyos Róbert után... Megvettük az első és egyben utolsó trabinkat is (sokat kellett ám várni rá!!), ami utána közel 20 évig szolgál minket. 86-ban megszületik a hugom, új lakásba költözünk, amibe az előző panel 2x minimum belefér. Anyukám a kórházban, mi apuval a szinte teljesen üres régi panelban... A szőnyegen egy lemezjátszó, mellette bakelitek szerte-szét. Hungária, KFT...
Ma is betéve tudom mindet!
Köszi megint!!!! Várom a többit!!
Rucola Designs üzenete…
Elolvadok ezektől a visszatekintőktől, köszi! :)