Hetvenes évek 1.

Én mindig szeretem azt is, ami van, de jó visszagondolni is. A hetvenes években lettem tinédzser, szerintem ez mindenkinek szép és meghatározó időszak. Ki jön velem egy kis időutazásra? A válogatás szubjektív, fotók helyett zenéket hozok.
Azért jöjjön egy oldal, amit már több, mint két éve csináltam, de még mindig tetszik.:)


1970

Nixon korszak, még tart a vietnami háború, Apollo–13 holdexpedíció.
Budapesten felavatják a kelet–nyugati (2-es, piros) metró első, Deák tér–Fehér út közötti szakaszát. Megalakul a Queen, az ABBA és feloszlik Beatles.
Filmek: M.A.S.H., Love Story, Kis nagy ember, Utazás a koponyám körül, Szerelmesfilm, Gyula vitéz télen-nyáron.

Doors - Queen Of The Highway (1970)


Én: 10 éves vagyok, ősszel új iskolába megyek felső tagozatba, a Gorkij fasorba (most Városligeti), már előre imádom. Fekete-fehér tévénk van, Forsyte Sagát nézzük rajta, a Ki Mit Tud-ot, az Orion űrhajót meg a Táncdalfesztivált.

Illés - Óh, kisleány


1971

Az Apollo–14 űrhajó Alan Shepard és Edward Mitchell űrhajósokkal leszáll a Holdra. Az USÁ-ban betiltják a cigireklámokat. Gábor Dénes „A holografikus módszer feltalálásáért és a kifejlesztéséhez való hozzájárulásáért” megkapja a fizikai Nobel-díjat.
Megalakul a Locomotiv GT (LGT) zenekar, Koncz Zsuzsa Kis virág című lemeze megjelenik.
Filmek: Kamaszkorom legszebb nyara, Piszkos Harry, Hegedűs a háztetőn, Szindbád, Szerelem, Rózsa Sándor sorozat.

Neil Young - Old Man live in '71


Én: Hatodikos vagyok, szeretem az oroszt és az angolt, imádom az osztályomat (19-en vagyunk), béna vagyok tesiből, a többiből kitűnő.

Bergendy - Jöjj Vissza Vándor


1972

Az NSZK és az NDK képviselői Kelet-Berlinben aláírják az „Alapszerződést”. Az Apollo-19 holdútja. Münchenben XX. nyári olimpiai játékok, Sapporóban Téli Olimpia.
Táncdalfesztivál, a nyertes Kovács Kati: Add már uram az esőt. A Deep Purple Japánban koncertezik és kiadja a Made in Japan lemezt.
Filmek: Kabaré, A Keresztapa, Macskajáték, Még kér a nép.

Deep Purple - Made In Japan - Smoke On The Water


Én: Új lakásba költözöm Zuglóban, végre van saját szobám (eddig a nagyiékkal laktunk). Hetedikben összevonnak minket a párhuzamos B-vel. Utáljuk pár hónapig, aztán összekovácsolódunk. Új szerelmek, sóder-sóder a lábam alatt. :)

Generál - Mit tehet az ember egy eltört szerelemmel


1973

Véget ér a vietnami háború. Nixon magyarázkodik a Watergate ügy miatt. Chilében meggyilkolják Allende elnököt és katonai diktatúrával Pinochet ül a helyére.
Megkezdi a termelést az Ajkai Timföldgyár, létrejön a Hortobágyi Nemzeti Park.
Felbomlik az Illés, megalakul az AC/DC és a KISS.
Filmek: Jézus Krisztus Szupersztár, Ilyenek voltunk, Papírhold, A nagy balhé, Serpico, Különben dühbe jövünk, Kakuk Marci, Lila ákác, A locsolókocsi, Hét tonna dollár.

Mike Oldfield - Tubular bells


Én: Imádom a biológiát, sokat rajzolok, örsi krónikás vagyok. Dunabogdányban táborozunk, mi vagyunk a Minden lében 8 kanál. Klubdélutánokon megy a Chirpy-chirpy chip-chip.

Omega - Én elmegyek


Hamarosan folytatom a gimnáziumi évekkel! Ti mit csináltatok 1970 és 73 között?

Megjegyzések

Margó üzenete…
K.Ö.S.Z.Ö.N.Ö.M!!!!!

Az életem abban az időben is úgy alakult, hogy inkább befelé, mint kifelé figyeltem és éltem meg az életet. Ma már ezen sokszor elgondolkozom. Vajon, miért így történtek velem a dolgok?!!! Világéletemben egy szigeten éltem, ahonnan nem lehetett kiúszni a partra?! ... és repülni sem?! ... valamiért ez volt a sorsom!?! Vagy eltévedtem a kereszteződéseknél?? Valószínűleg ezért van bennem folyamatosan egy kitörési, repülési vágy, és hogy végre felejthessem el, hogy szabályok-falak között élek, amit nem kellene-kell elfogadnom???
Érettségi, első munkahely- mert nem tanulhattam, ...
.. és most egy kis pityergés!!!
Osli üzenete…
Ildi, végig libabőrös voltam míg olvastam. Olyan jó, hogy így leírtad. Sajnos a kérdésedre választ nem tudok adni, mert még pajzán gondolat sem voltam akkoriban. Azért sok dalt ismerek a belinkeltek közül ,főként szüleimnek köszönhetően, de párat már a gimiben szerettem meg magam kiválasztva azokat.
(Hú de kusza mondat lett...bocsi) :)
Secima üzenete…
Nem semmi, ahogy összeszedted az eseményeket. Nekem ilyen részletességgel nem menne. Nekem is ez volt az általános felső tagozat időszaka. Végig egy helyen egy falusi iskolában. Jó volt. Részletek nem, inkább foszlányok maradtak meg.