L'Chaim

Október 1-jét az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre 1975-ben emelte a zene világnapja rangjára. Tehát természetesen a MÜPÁ-ban voltunk klezmeres-népzenés koncerten.
Itt írják: A New York-i születésű Bob Cohen vezette Di Naye Kapelye (magyarul: „Az új zenekar”) a régi idők jiddis dalait eleveníti fel, méghozzá úgy, ahogyan azt idős zsidó és cigány zenészektől tanulták el. Repertoárjuk egyaránt tartalmaz magyar, román, moldvai jiddis dalokat és tradicionális haszid zenét, s koncertjeiken a tánc, az ünneplés, az emlékezés is megjelenik a dalokon keresztül.

Di Naye Kapelye - Traktorist


Técsői Banda & Bob Cohen

Szerintem itt már lecsúszott egy-két stampedli pálesz, Bobnak ennél sokkal jobb hangja van, de lehet érzékelni, milyen az együttzenélésük. A klezmert nagyon szeretem, de tradicionálisat ritkán hallgatok, magyar népzenét még kevesebbet. Nagyon jólesett most ez a koncert mégis. Emlegethetném a gyökereket meg a tiszta forrást, de a zene úgyis önmagáért beszél. Itt érdemes még hallgatni. És tök mindegy, hogy akik játsszák cigányok, románok, magyarok, oroszok, ukránok vagy zsidók. És ezt imádom.

Megjegyzések

Osli üzenete…
Köszke a zenei élményt megint :)