Nyolcvanas évek 1.

Közkívánatra :) folytatom retrospektív sorozatomat. Ismét kultikus korszak, sok minden történt a világban, itthon és velem is.

1980

A Richter-skála szerinti 6,2–6,8 erősségű földrengés pusztít Dél-Olaszországban. Ronald Reagan győz az amerikai elnökválasztáson. Egyhetes űrutazás után visszatér a Földre Farkas Bertalan magyar asztronauta. Decemberben lelövik John Lennont.
Budapesten, az Örs vezér terén felavatják az ország első, nyugati stílusú üzletközpontját, a Sugárt. A Légy Oscar-díjat kap.
Film: Üvegtörők, Airplane!, Éretlenek, Ragyogás, A birodalom visszavág, Blues Brothers, Dühöngő bika, Csillagporos emlékek, A kék lagúna, Hírnév (Fame), Circus Maximus, Nárcisz és Psyché, Örökség, Bizalom, A Pogány Madonna. Elindul a Magnum sorozat.
A Genesis Duke albumára már Phil Collins írja a dalokat. Megalakul az R.E.M., itthon a Solaris. A Hungária újra divatba hozza a rock&rollt, én annyira nem csípem.

Woman In Love - Barbra Streisand


Blondie - Call me


Hazel O'Connor
- Will You (Breaking Glass)


Én: a második év az Idegsebészeten már nem olyan felemelő, de azért elmegy. Csinálok pár dolgot, amire nem vagyok büszke, fedje homály. Nyáron ismét beutazom Európát, ezúttal már sajnos nem anyuval, hanem Évával. Egy kevés Anglia is befigyel Franciaország és Olaszország mellé, mindez kocsival, ami ezúttal kockalada. Karlsruhéban találkozom Csabával. Nem sikerül az orvosi, elfogadom az átirányítást az Egészségügyi Főiskolai Kar Dietetikai tagozatára. Egyelőre utálom. Mindenféle alternatív emberekkel alternatív helyekre járok. A Rice többnyire a világ végén van, és vagy elmarad a koncert, vagy a 2. szám után letiltják. Decemberben - elveimmel ellentétben - elmegyek egy gólyabálra (talán Külker Főiskola). Ott találkozom Imivel, és két évig járunk. :)

Beatrice - Nem kell (Fekete bárányok koncert)


Hungária -
Meghalok, hogyha rám nézel


1981

A Columbia űrrepülőgép, az első újrafelhasználható űreszköz, a világűrbe jut. Lengyelországban elrendelik a szükségállapotot. Romániában számos termékre jegyrendszert vezetnek be. Royal wedding: Charles és Lady D esküvője.
Átadják Szentes és Csongrád között a közúti Tisza-hidat.
Film: Ragtime, Excalibur, Az elveszett frigyláda fosztogatói, Az istenek a fejükre estek, Tűzszekerek, A postás mindig kétszer csenget, A profi, Lady Chatterley szeretője, Tű a szénakazalban, Ragtime, A Koncert, Kopaszkutya, Requiem, Ripacsok, Mephisto, Vuk.
Megjelenik a Genesis ABACAB lemeze. Megalakul a Metallica, a Pet Shop Boys és itthon a KFT. Meg is nyerik a Táncdalfesztivált.

Rick James
- Super Freak


Kim Wilde
- Cambodia


Én: az első év végén próbálok átmenni a védőnő szakra, de Rigó professzor lebeszél (kézcsók neki!). Nyáron Balatonfüreden egy hónapos gyakorlat, Imi is jön, így elviselhető. Ősszel már egész jó szaktárgyak vannak, elkezdek TDK-zni is (tudományos diákkör) Kósnai doktorral, aki táplálékallergia szakértő. Kezdek magamra találni a táplálkozástudományban.

KFT
- Bábu vagy


Katona Klári
- Gömbölyű dal


1982

Falkland-szigeteki háború. Izrael megszállja Dél-Libanont. Irán támadást indít Irak ellen. Jurij Andropov követi Leonyid Brezsnyevet a SzKP főtitkári posztján. Megjelenik a Sinclair Spectrum és a Commodore 64 személyi számítógép. Márquez kapja az irodalmi Nobel-díjat.
Felavatják a Budapest Sportcsarnokot. Bekapcsolják az elektromos hálózatba a paksi atomerőmű első 220 megawattos generátorát.
Film: Szárnyas fejvadász, Fanny és Alexander, Sophie választása, E.T., Rambo, Gandhi, Eltűntnek nyilvánítva, Szentivánéji szexkomédia, Aranyoskám, Panelkapcsolat, Megáll az idő, Cha-cha-cha, Dögkeselyű, Egymásra nézve. Indul a Knight Rider sorozat.
Felbomlik az ABBA. Szikora Robi kilép a Hungáriából és megalapítja az R-Go-t. Somewhere in Africa címmel megjelenik a Manfred Mann's Earth Band egyik legjobb lemeze.

Eurythmics
- Sweet Dreams


Paul McCartney and Stevie Wonder
- Ebony and Ivory


F. R. David
- Words Don`t Come Easy


Én: megint vannak KISZ-funkcióim, kiemelt ösztöndíjat kapok, később népköztársaságit. Utóbb kiderül, ez több (6000 Ft), mint az első fizetésem lesz. A TDK témámból (szoptatás és táplálékallergiák) előadást tartok Szegeden, az Országos TDK Konferencián, díjat is nyerek. A debreceni Juhász (már majdnemdoktor) Attilával fergetegesen megünnepeljük. Imivel nyáron Kőszegre és Sopronba megyünk, remek fotókat készít (a mai napig, ebből él). Apu munkahelye, a Csavaripari Vállalat (most Reno udvar van a helyén) megszűnik, egészen új dolgot kezd a Fóti Béke (később Vörösmarty) TSZ-ben (lakatosipari társulás). Anyuval jól megvagyunk, csak még mindig felébred, amikor hazaérek.

GM49 - Kötöde


Edda
- A hűtlen


IHM
- Szétesem (R-Go paródia)


1983

Ronald Reagan bejelenti az űrfegyverprogramot. Lengyelországban megszüntetik az 1981. december 13-a óta érvényben levő szükségállapotot. A Microsoft kiadja a Windowst, ami az MS-DOS bővítése grafikus felülettel.
Kibocsátják az ezerforintos bankjegyet. Megnyílik a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. Felavatják a Paksi atomerőmű első reaktorblokkját. A márkushegyi bányában 36-an halnak meg robbanás miatt.
Film: A sebhelyesarcú, Becéző szavak, Soha ne mondd, hogy soha, Életben maradni, Gorkij park, Yentl, A nagy balhé, Hóvirágünnep, Zelig, A kutya éji daja, Hatásvadászok, Szerencsés Dániel.
Megjelenik a Genesis 12. lemeze. Megalakul a Dolly Roll, Bon Jovi és a Red Hot Chili Peppers. Bemutatják az István, a király rockoperát.

The Police
- Every Breath You Take


Genesis
- That's All


John Travolta
- Staying Alive


Én: Imivel befejezzük, pár hónap múlva Stofi egyik buliján heves pókerparti keretében összejövök Ferivel. :) A TDK-kutatásból megírom a diplomamunkámat, 2000 kérdőívem van, a KSH hatalmas, lyukkártyás számítógépén dolgozzák fel Janisz segítségével. Százalékokkal álmodok hetekig. Megkapom a főiskolai diplomámat (vörös). Elhelyezkedem az Apáthy István Gyermekkórházban (ma Bethesda) mint dietetikus. Halál unalom, az orvosok hülyének néznek, a betegek szeretnek. Csak pár hónapig bírom. Fergeteges Manfred Mann koncert a Budapest Sportcsarnokban, életem egyik legnagyobb zenei élménye (Ferivel, Stofival), lemezen is megjelenik. Látszik a kezem? :)

Manfred Mann's Earth Band
- Blinded by the light


Trabant
- Itt van, pedig senki se hívta


Most már nem fogadok el kifogást, veled mi történt a nyolcvanas évek elején?

Megjegyzések

Janka üzenete…
Köszi az áttekintést! Állati jó volt! Ó, és micsoda zenék! B. Straisandtól a Woman in love a kedvencem.
Janka üzenete…
Ja, azt nem mondtam, hogy én ekkoriban 1-3 éves voltam, szóval ekkoriban tanultam meg bilin órákig játszani; a cumisüveget profin eldugni a lugasban, hogy aztán csak a szüretkor találják meg; a rózsákat közvetlenül a fejük alatt leszedni, majd művészien az ajtó elé helyezni Anyukámnak; a tesómat bosszantani azzal, hogy a narancsot az asztal közepére helyezem, ahol ő már nem éri el; csigát gyűjteni kisvödörben. Ezen kívül erre az időszakra datálódik életem egyik legcsodásabb álomélménye, mikor is azt álmodtam, hogy egy fekete madár vagyok (szeretett szomszéd néninknek volt egy fekete Posta-hollója porcelánból, amit imádtam), és REPÜLÖK. Szinte még bennem van az érzés, hogy milyen boldog voltam ettől -- akkor, 2-3 évesen! Durva, mi?

Na, velem ennyi történt életem első pár évében :)
Rucola Designs üzenete…
Ó, köszönöm! :) Szerintem most is tudsz repülni!
erzsocica üzenete…
Micsoda összefoglaló! És mennyi minden történt veled...húúúúú- alig győztem végigolvasni :)
Végighallgatgattam az összes számot, de mint nagy Genesis-Phil Collins fan, így a That's All többször is elindításra került. Meg a Eurythmics - Sweet Dreams (alap nálam). Volt még pár amin jól elnosztalgiáztam: F. R. David, Rick James, Blondie...hmmmm.
Én a 80-as évek elején épp óvodás éveimet töltöttem, egy azóta rég megszűnt, de általam imádott óvodában. Anyukámnak munka mellett nem sok ideje volt rám, így nagypapám volt a pótanyukám. Egész nyáron a strandot jártuk, moziba vitt, a háromkerekümön üldözött minden egyes séta alkalmával, amit hazulról a Nagyerdőig szinte minden nap megtettünk(persze amikor nem a fürdőben voltunk).
Minden egyes vetítésnél sírtam a Fekete fülű fehér Bim-en, az E.T-n és a Sivatagi show-n. Nyúztam Papát, hogy vigyen el a 101 kiskutyára és a Hugó, a víziló-ra a moziba. Anyukámékkal látom a moziba a Popeye film változatát ami meghatározza Robin Williams iránti további imádatomat. Bár ez az Egy úr az űrből című sorozatnál már kezdett formát ölteni. Látom A delfin napja című filmet (mely később ösztönöz elolvasni Robert Merle: Állati elmék című könyvét).
Gyerekként azt hiszem velem ilyen dolgok történtek, legalábbis ezek maradtak meg. :)
Rucola Designs üzenete…
Kösziiii!!! :) Nanu-nanu, igeeeen! :D És Merle is minden mennyiségben!
Merika üzenete…
Ildi, de jót nosztalgiáztam! Én ebben az időben elkezdtem "újra iskolába járni", a lányom elsős lett. Közben boldog terhesként reménykedtem hogy fiam lesz, és kértük az orvost, hogy varázsoljon!(akkor még ultrahang csak nagyon kivételes helyen volt)Varázslat sikerült, 1982-ben fiam született!Utána 100% os anyaként, egyszer iskolás voltam, egyszer pici baba! A filmek, könyvek mind megvoltak.Telefon, számítógép nem volt, de sok barát igen! Azóta sajnos eltűntek, és elmentek legtöbben. 1984-ben mentem vissza dolgozni, de azt hiszem itt még nem tartasz! Ha folytatod, én is mesélek tovább.
Rucola Designs üzenete…
Ó, de jó volt olvasni, Merika! Hamarosan folytatom, várlak vissza! :)
Toni üzenete…
Kocka volt a jelem az oviba, az egyik óvónénim megalázott ezért amikor csak tehettem borsot törtem az orra alá, vagy semmibe vettem! Első hallásra megjegyeztem a gyerekverseket! Borostyánkő áruházban elajándékoztam az öcsémet egy néninek, kedvenc játékom a likas golyókba dugdosható pálcikák voltak. Minden este a szomszédba voltunk Csigáéknál ORF1-en néztük a Tom és Jerryt, meg utána a mesét magyaron! Ha hétfőn nem volt adás a tévébe akkor lefekvéskor diát vetítettünk, vagy mesekazettát hallgattunk. Az udvaron a hóba Deltásat játszottunk, a gömbmászókába meg a négy páncélost meg a kutyát. 83-ban megkezdtem az általánost egy kis létszámú korrekciós osztályba, mivel csak fél évet jártam oviba (többet nem lehetett, mert anyu otthon volt gyesen az öcsémmel) és az egyik rokonunk megállapította: "nem is látszik rajta, hogy hülye". :)
Rucola Designs üzenete…
Háhááá! Én is csak egy évet jártam oviba és utáltam! Pálcikás golyók rulez! Négy páncélos szintén! :D
beedee üzenete…
A 80-as évek az abszolút kedvencem!! Az első "nagy tettem" akkoriban az volt, hogy rögtön az elején megszülettem :)))
Bölcsiben a jelem a gyöngyvirág, még felvillan néha egy hatalmasnak tűnő szekrény (gyanítom mostani szemmel már csak pici szekrényke lenne), amelyre csodaszép gyöngyvirág van festve. Felrémlik még egy csíkos egyenruha (ma talán body-nak, vagy ruginak hívnánk) amit ott viseltünk. Érdekes, hogy most mennyi minden ugrik be...
A legnagyobb csodálatomra a bölcsődém és a szomszédságában levő óvodám még mindig működik, mi több, hajszál híján oda írattam Dávidom. Sajnos végül győzött a "benzin ár" és helyben maradtunk.
Élénk emlékem óvodás éveimből (mondjuk ez már a 80-as évek közepe), hogy halálosan szerelmes lettem Szikora Robiba. Mivel írni még nem tudtam, apukámat kértem meg, hogy írja bele a pici könyvecskémbe (valami Titokkönyv volt a címe és tényleg icike-picike volt, hogy "szeretlek Szikora Robi"... :))
Köszi a postot, a zenék szuperek!!!!
Rucola Designs üzenete…
Köszi, beedee! :) Csikidam! :)