Hetvenes évek 2.

Folytatom szubjektív kalandozásomat a hetvenes években. Valahogy egyre több a zene, nem baj?
1974

Katonatisztek egy csoportja megdönti a fasiszta rezsimet Portugáliában. Szovjet–amerikai atomküszöb-szerződés a föld alatti atomrobbantások korlátozására. Nixon lemond, utódja, Gerald Ford amerikai elnök és Leonyid Brezsnyev szovjet főtitkár találkozik Vlagyivosztokban és megállapodnak a hadászati atomeszközök további csökkentéséről. Emerson Fittipaldi (McLaren) nyeri a Forma-1-es világbajnoki címet.
Árvíz Észak-Magyarországon, bányaszerencsétlenség Komlón.
Az Eurovíziós Dalfesztivált az ABBA együttes nyeri meg Waterloo című dalával. Megjelenik az ELP tripla lemeze, és már én is tudom, kik ők. :)
Filmek: A nagy Gatsby, A szabadság fantomja, Foglalkozása: riporter, Magánbeszélgetés, Szerelmem, Elektra.
Színház: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (73-ban mutatják be, nekem 74-ben sikerül megnéznem)

Emerson Lake & Palmer - Jerusalem


Terry Jacks - Seasons In The Sun


Én: 14 vagyok és az LGT is ezt énekli (még Barta Tamás). Ballagok, utána engedély nélkül Vidámparkban bulizok, aputól ezért egy pofont kapok (első és utolsó). Nyáron a Fényesen (Tatán) Csöpivel, Attikával, Tamással strandolok. Kézzel 10 oldalas leveleket írok és kapok, rengeteget rajzolok (de Csöpi jobban). Gimnáziumba megyek, anyukám (örök hála!) valahogy kibulizza, hogy a Radnótiba. Gólyahajón kifordul a jobb térdem, azóta is rozoga. Első sokk: nem csak engem hívnak Kovács Ildikónak az osztályban! 43-an vagyunk, ebből 12 fiú. Nyáron körbeutazom fél Európát (Németország, Franciaország, Olaszország) a szüleimmel, Dacia autónk van (még tiszta Renault). Többszörös zárójel: a mai napig nem értem, hogy engedhettük meg magunknak háromévente a 30 napos külföldi utakat minden nélkülözés nélkül (bár potyázva rokonoknál, konzervvel és rezsóval) rendes szállásokon.

LGT - Ő még csak most 14


Koncz Zsuzsa - Gyerekjátékok


1975

Véget ér a vietnami háború. Paul Allen és Bill Gates megalapítja a Microsoftot. Az Apollo–Szojuz-program keretén belül először kapcsolódik egymáshoz amerikai és szovjet űrhajó.
A budapesti Clark Ádám téren felavatják a Nulladik kilométerkövet és átadják Zánkán a balatoni úttörővárost. Népszámlálás Magyarországon.
Filmek: Jeremy (hű, a Feri hogy hasonlít!), Casanova, Huszadik század, Száll a kakukk fészkére, A cápa, Gyalog galopp, Amerikai anzix, A kenguru, Süsü, a sárkány. Harminc éves vagyok musical a Vígszínházban.

King Crimson - Starless


Queen - Bohemian Rhapsody


Én: Abbahagyom a zeneirodalom és zongoraórákat. Csöpivel még mindig járunk Tatára, óriási zenehallgatásokat csapunk. Csöpi elcsábít egy discoba a gimijébe (Kölcsey). Itt felkér Csaba és két évig járunk. A gimiben is beindul a zenehallgatási láz, kézről-kézre járnak a lemezek. Angol-biológia tagozatos vagyok, ezek jól mennek, de már nem kitűnő a bizonyítványom. Csöpivel Dömösön nyaralunk. Elveszítem drága nagyapámat.

Fonográf - Vár rám az út (A kenguru)


Presser-Adamis - Hány cédula egy élet (Harmincéves vagyok)


1976

A British Airways és az Air France beindítja az első szuperszonikus utasszállító repülőgép, a Concorde menetrend szerinti járatait. Jimmy Cartert választják az USA 39. elnökévé.
Magyarországon életbe lép az új KRESZ. Budapesten átadják a forgalomnak az észak-déli metró első, Deák Ferenc tér és Nagyvárad tér közötti szakaszát. Megnyílik a Skála Budapest Áruház és a Hilton Szálloda.
Feloszlik a Deep Purple. A Led Zeppelin filmet készít: The Song Remains The Same (háromszor nézem meg).
Filmek: Taxisofőr, Rocky, King Kong, A jónevű senki, Meghívás egy gyilkos vacsorára, Árvácska, Az ötödik pecsét, Kilenc hónap.

Eagles - Hotel California


Osibisa - oJah awake


Én: KISZ titkár vagyok (érettségiig) az osztály alapszervezetben (jobb híján alapon, mert az osztálykiránduláson történt balhé miatt lemond a korábbi vezetőség, én nem ittam, mert nem volt sör, csak Hubertus :)). A tévében nézem a Dericket. Legjobb haverom Stofi és Feri, barátnőim Gizi, Mari, Barthalos. Laboránsképzésre kezdek járni a suliban, betegre röhögjük közben magunkat Macival. Megyünk moziba művészfilmekre meg minden másra. Csabával dúl a szerelem, sokat járunk jazzre meg Minire. Kicsit nehézkes, mert mindig korán kell hazaérnem. Nincs vezetékes telefonunk, órákat töltök a sarki fülkében.

Török Ádám és a Mini - Vissza a városba


Bergendy - Ma lesz a holnap tegnapja (1976)


Hamarosan folytatom! Te mit tettél ebben az időszakban?

Megjegyzések

Eszter(beszteri) üzenete…
75-ben születtem meg, szóval épp ismerkedtem a világgal... :D
Kisnyul / Andi üzenete…
1974-ben én megszülettem.. jaj, de jó volt elolvasni és meghallgatni ezt a bejegyzést. :) Köszi!
krisssz üzenete…
72-ben meghalt a papám, 73-ban férjhez mentem, még abban az évben szültem egy gyereket, 76-ban még egyet:) 77-ben meghalt a testvérem. Szóval, mit mondjak, volt egy s más. Így nem mindig voltak előtérben a világ történései:)
Florci üzenete…
őő, lemaradtam valamiről?? állítólag te nem tudsz kommentet írni!? hahó, ezekhez mind kérünk oldalt!! Kiskovaxka miniben a telefonfülkében sutyorog a befogott kagylóba... imáááádooom!
(én 75-ben már az ovit utálam)
Secima üzenete…
Jó így visszaemlékezni dolgokra, de legjobban a személyes rész tetszik. :) A magamét megint passzolom. :(
Rucola Designs üzenete…
Csöves naciban és kockás ingben, de a suttogás stimmel! :)