Hetvenes évek 3.

Lassan véget érnek a hetvenes évek és a tinédzserkor.

1977

Spanyolországban feloszlatják a francoista pártot. Leonyid Brezsnyev a Szovjetunió új vezetője.
Magyarországon bevezetik a magánkereskedői igazolványt, amit szakképesítéshez kötnek. Budapesten – a Népligetben – átadják a Planetáriumot.
Megalakul a Dire Straits, meghal Elvis Presley. Megjelenik Cseh Tamás lemeze Másik Jánossal: Levél nővéremnek (rongyosra hallgatjuk), valamint a Piramis első nagylemeze, Koncz Zsuzsának meg a 10.
Kedvenc helyünk az Egyetemi Színpad és a Marczibányi téri Művelődési Központ, az Ádám/Erzsébet/Kinizsi Söröző, ahol főleg tatárbifszteket fogyasztunk (maradék zsebpénzből többi napokon zsíros kenyér).
Filmek: Annie Hall, Csillag születik, Szombat esti láz, A vágy titokzatos tárgya, Harmadik típusú találkozások, Egy erkölcsös éjszaka, Veri az ördög a feleségét, Filmregény, Küldetés.

Jethro Tull - Songs from the Wood


SBB - Nowy horyzont


Én: Inkább szórakozás, mint tanulás, rengeteg olvasás. Bírom a funkyt (még Deseő Csaba funky hegedűjét is). Szakítok Csabával, majd minden KISZ-tábor új szerelmet hoz, előbb Ganczer Sanyi, majd Kövesdi, közben Tibor. Óriási SBB koncert az Ifjúsági Parkban. Újabb körutazás Európában: Ausztria, Olaszország, Párizs, Dél-Franciaország, Cote D'azur, Costa Dorada, Andorra.

Skorpio - Vezess át az éjszakán


Cseh Tamás - Álomfejtés


Csaba Deseő - Message


1978

II. János Pál pápa a lateráni székesegyházban elfoglalja székét Róma püspökeként. Elrabolja Aldo Moro olasz politikust a Vörös Brigádok terrorszervezet, majd később ki is végzik.
Magyarországon bevezetik a személyi számot, mint azonosító jegyet.
Megalakul a Korál, az Edda és a Hobo Blues Band. Az Omega csillagok útján jár, az LGT-t szereti Mindenki, különösen május elsején a Tabánban. A Color is kiad egy lemezt, eszméletlen jók.
Filmek: ABBA - the Movie, Grease, Óvakodj a törpétől!, Kaliforniai lakosztály, Kóma, Őrült nők ketrece, ... és megint dühbe jövünk, Picasso kalandjai, Allegro Barbaro, Magyar rapszódia, Kihajolni veszélyes, A ménesgazda. Amerikában elindul a Dallas sorozat.

Eruption - One way ticket


ABBA - Eagle (The Movie)


Grease - Summer Nights


Én: Érettségizem, sikertelenül felvételizek az orvosira. Óriási szerelem Kövesdivel, nálam kicsivel tovább tart. Nyáron Agárd és Budapest között ingázom. Az Ifjúsági Parkban és Csopakon is jól mulatunk Stofival, meg más haverokkal. Csaba road a P. Mobilnál, később zöldséges, majd elhagyja az országot (ezt disszidálásnak hívják).

P. Mobil - Kétforintos dal


Color - Panoptikum


1979

Leonyid Brezsnyev és Jimmy Carter Bécsben aláírja a SALT-2 megállapodást. A szovjetek behatolnak Afganisztánba. Teréz anya Nobel Békedíjat kap.
Megalakul Magyarország első természetvédelmi egyesülete a Bükki Nemzeti Park Baráti Köre.
Meghal Gábor Dénes, Várkonyi Zoltán, Mesterházi Lajos, Bibó István, Passuth László, Örkény István, Öveges József, Pátzay Pál. Esterházy Péter megírja a Termelési-regényt.
Filmek: Csillagok háborúja, Nyolcadok utas: a Halál, Manhattan, Hair, Brian élete, Mindhalálig zene, Angi Vera, Az erőd, Indul a bakterház, Családi tűzfészek. Rózsa Sándor tévéfilmsorozat.
Dés László Dimenzió néven zenekart alapít, Zorán és a Piramis a III. lemezénél tart, Cseh Tamásnál a Fehér babák takarodnak, nyomul a Dire Straits, a Police, Frank Zappa, a Pink Floyd még együtt.

Pink Floyd - Hey You (The Wall)


Dire Straits - Once Upon A Time in the West


Hair - The Hair song


Én: Sokat mászkálok egyedül a Zeneakadémiára (Új Zenei Stúdió), Feri katona, már nem jár Katival. Nyáron Dömös és Csopak, hosszú levelek. Elveszítem imádott nagymamámat. A szüleim szétköltöznek. Az Amerikai úti Idegsebészeten dolgozom, EEG-asszisztens vagyok, eléggé szeretem, jó a társaság. Megint felvételizek az orvosira, és megint nem sikerül. Lassan felkészülök a nagybetűs életre. Még egy lehetőséget adok az orvosinak jövőre.

Koncz Zsuzsa - A város fölött


Dimenzió - Western


És te mit tettél a hetvenes évek végén? Többé-kevésbé megszülettél már? :)

Megjegyzések

Toni üzenete…
Hogyne születtem volna. Még nem szárnyaltam filozófikus magaslatokbaa, de május elsején már a méhecskének pisiltem a felvonulás után!
Hihetetlen élvezetesek a beszámolóid! Teljesen a hatásuk alatt vagyok!
Florci üzenete…
1973 nyara: Csopakon nyalom a vaníliafagyit egy évesen anyám ölében. 2011 nyara (per most) a három gyerekemmel fagyizom Csopakon ugyanazon a padon...
Rucola Designs üzenete…
Óóó, Csopak...! :) És melyik pad az?
Florci üzenete…
a strandon a főbejárattal szemben a parton. Jöttök 20án tüzijátékra??? itt a legszebb a világon! naaa!! bornapok is lesz!
Margó üzenete…
Teljesen-teljesen odavagyok! Ha jól emlékszem, akkor azért már előtte megszülettem:-) Amikről mesélsz, most olyannak érzem, mintha tegnap lett volna. .. azért, mert tudsz mesélni!! Csak úgy emlékszem, mintha nem Kövesdinek, hanem Havasinak hívták volna??? Ja, persze nekem Ő volt a szerelem akkor és .. Ugye, folytatod, és utána kezded majd elölről?!!! Látod, vannak itt közöttünk méhecskepisilősök és általad is ismert padonfagyizók:-)
Margó üzenete…
Azért visszagondolva, be kell valljam, az én magánügyi dolgaim 7-8 évvel előbb történtek:-) Közben bevettem a Cavintont. Miért is...?
Giny üzenete…
ÓÓ Ildi, imádom ezeket az összefoglalókat olvasni, annyi érzés kavarog most bennem, főként a nosztalgia. Szívesen visszamennék azokba a békés, gondtalan '80-as évekbe (remélem, azokat is sorra veszed majd:). Hihetetlen, hogy életünk egy része már történelem. Nagyon fura így összefoglalva elolvasni, hogy mennyi minden történt azokban az időkben, amikor még nem érdekeltek a világ dolgai. Olyan így, mint egy "retró híradó" :D Kérünk még, még, még! :))