Csontváry és Hidas Frigyes

Év végén belénk hasított, hogy nem láttuk még a Csontváry kiállítást, pedig mindjárt bezár. Vettem a neten jegyeket, de nem jutottunk be december 28-án Zsuzsával, mert reménytelenül hosszú sor kígyózott a Honvéd Főparancsnokság előtt a Várban. Szerencsére el tudtam passzolni a belépőket helyben, így január 9-én megint nekifutottunk.
Ezúttal Szabó Judittal "vezettettük magunkat", és ismét megérte! A kiállítás maga is nagyon tartalmas, tetszett a tematikus rendezési elv és a helyszín is. (Jó összefoglaló itt.) Remek a kortárs fényfolyosó, az interaktív rész is végén (a filmeket mi nem néztük meg, de biztos azok is). A nagy festmények mellett több olyat is láttam, amit még soha. Egész közel lehetett menni, és szemügyre venni az ecsetkezelést. A csodálatos, élénk színekért megint odavoltam. A kémiával jó barátságban álló művész anilinfestékkel bolondította meg az olajat, így a színpalettája szinte utánozhatatlan.
Azért nem írtam erről eddig, mert szerettem volna oldalt is készíteni hozzá, ez most jött és így. Nem cédrus lett, hanem öreg halász, ez a trükkös ábrázolás, ami félig öregember, félig ördög. Nem véletlen, hogy a horgászos készletem részét képezi. :)

Rucola Designs - Good Catch
Font: Jane Austen

Csontváryt gimnazista korom óta imádom. Többször voltam a pécsi múzeumban, minden fellelhetőt elolvastam, albumot megvettem akkoriban. 1975-ben mutatták be Hidas Frigyes zenéjére Seregi László koreográfiájával A cédrus c. balettet. Háromszor láttam az akkor huszonéves Keveházi Gáborral és Bán Teodórával, óriási szerelem volt. Ma is azt mondom, hogy mind a zene, mind a koreográfia, mind a táncosok zsenialitása meghaladta a korát - ahogy Csontváry alkotásai is. Mutatom, milyen, bár ez messze nem a kedvenc részem, kevés ilyen statikus és romantikus táncjelenet volt benne (az egészet nem sikerült megtalálnom).

Sajnos, Seregit 2012-ben elvesztettük, itt olvasható róla egy szép recenzió. Hidas Frigyes 2007-ben hunyt el, és szerintem a kutya sem ismeri, pedig remek életművet hagyott maga után: operák, balettek mellett oratóriumot, versenyműveket, zenekari és fúvószenekari darabokat, vonósnégyeseket és fúvósötösöket. Emellett számtalan film, tévé- és rádiójáték, valamint színházi produkció kísérőzenéje fűződik a nevéhez. Tudtátok, hogy a Szomszédok kísérőzenéjét is ő írta?


Kicsit elkalandoztam Csontvárytól, de jó volt nosztalgiázni. :)

Megjegyzések

Tipitá üzenete…
Köszönöm a sok értékes információt! :)
N Zsuzsa üzenete…
Én is láttam, de amikor kijöttem, rögtön mentem volna vissza, hogy újból láthassam. A filmeket is megnéztem. Köszi a további infóidat.