Ros hasana

Idén szeptember 20-án este köszöntött ránk a zsidó újév, Ros Hásáná. A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5778-ik évfordulójára emlékezünk.
"A világ teremtése óta eltelt éveket a zsidó bölcsek az összes, korukban létező feljegyzés tanulmányozásával, a Biblia által számon tartott életkorok áttekintésével számolták ki, a Teremtés könyvének első fejezeteiben említett éveket a ma használatos évvel egyenlő hosszúságúnak véve, a teremtés hét napját a mai napokkal egyformának tekintve. Így a teremtés időpontját i.e. 3761. Tisri hónap 1. napjára, este 11 óra 11 perc 20 másodpercre tették.
A Tóra az Emlékezés napja, és a Sófárfúvás napjaként említi ezt az ünnepet. A napot elmélyült imádkozás jellemzi. Az imák fő témája Isten korlátlan hatalma a világ és az emberiség fölött. Vallási kötelezettség ezeken a napokon a sófár hangját hallgatni, ami ősidők óta a bűnbánatra figyelmeztet. Ros Hasanával kezdődik az a tíznapos önvizsgálat és bűnbánat időszak (tíz bűnbánó nap), amelyet a Jom Kipur, az engesztelés napja zár le.
Az ünnepi vacsorához kapcsolódó legismertebb szokás, amikor egy darab almát mézbe mártanak. Az Örökkévaló akaratából jó és édes évre virradjunk!"
(forrás)

Úgy gondoltam, erről legalább annyira illik megemlékezni, mint a kínai újévről, így villámgyorsan készítettem egy készletet. A Shana Tova, vagyis Jó évet! már kapható a Mischief Circusban. Legyen jó évetek!


Oldalaim:

 Rucola Designs - Shana Tova

  Rucola Designs - Shana Tova

 Rucola Designs - Shana Tova

Megjegyzések